Mısır(Hurgada)

 

Hareket etmek, nefes almak, uçmak, yüzmek, verdiğiniz şeyi almak, keşfetmek, seyahat etmek - bu YAŞAM demek demektir.

(Hans Christian Andersen)

 

       Mercan resifleri, güzel kumlu plajları ve uygun fiyatları ile muhteşem Kızıldeniz, binlerce turisti Mısır'a çekiyor. Ekim ortasında, şehrimdeki hava sıcaklığı 5-10 dereceye düştüğünde, her zaman ılık ve güneşli bir ülkeye tatile gitme zamanının geldiğine karar verdim. Seçim Mısır'a düştü ya da daha doğrusu Hurgada'ya tatile aylemle birlikte gittşm. Mısır'la ilk tanışmamdan edindiğim izlenimler en çelişkili oldu.

 

Mısır hakkında bazı bilgiler

1.Mısır, Afrika'nın kuzeydoğu kesiminde ve Asya'nın Sina Yarımadası'nda yer alan bir başkanlık-parlamento cumhuriyetidir. Süveyş Kanalı ile birbirine bağlanan Akdeniz ve Kızıldeniz tarafından yıkanır.


2.Mısır'ın başkenti - Kahire, Afrika'nın en büyük şehirlerinden biridir. Şehir, Mısır'ın kuzeyinde, Nil'in her iki kıyısında yer almaktadır. Başkent Nil tarafından doğu ve batı kısımlarına bölünmüştür. Kahire, ülkenin başlıca turizm merkezidir. Burada Mısır kültürü ve tarihinin mirasının tam anlamıyla tadını çıkarabilirsiniz: Giza piramitlerini görün, Mısır Müzesi olan Khan al-Khalili'nin ortaçağ pazarlarını ziyaret edin, Nil Vadisi'ne hayran kalın. Ancak Kahire'nin sadece geçmişin kanıtlarını sakladığını düşünmemek gerekir. Şehirde çok sayıda alışveriş merkezi, 4-5 yıldızdan küçüğüne kadar her zevke uygun otel var ama çok rahat, sinemalar, operalar, tiyatrolar ve çok daha fazlası var.

3. Mısır'ın resmi dili Arapçadır. Aynı zamanda, İngilizce ve Fransızca yaygın olarak konuşulmaktadır.

4. Nil, kesinlikle Mısırlılar için sadece bir nehir değildir. Bu, suyun kaynağı ve dolayısıyla Mısır çöllerinde yaşam. Antik devletin tüm tarihi onunla bağlantılıdır.Nil, dünyanın en uzun ikinci nehridir. Akdeniz'e akar. Nehir, Nil'in başladığı güney bölgelerden gelen yağışlarla beslenir.

5. Başlıca ilgi çekici yerler, eski Mısır mezarlıkları: Luksor'daki Krallar ve Kraliçeler Vadisi, Giza piramitleri, soyluların mezarları; Luksor ve Abu - Simbel'deki firavun tapınakları; İslami ve Eski Kahire.

6. Mısır'da turizm aktif olarak gelişiyor. Tüm sahil beldesi kompleksleri inşa ediliyor ve modernize ediliyor. Bunların en ünlüsü Hurgada ve Sharm El Sheikh'tir..

Hurgada'da hava, deniz ve plajlar hakkında

Ekim ayında hava sıcaklığı 40-45 dereceye ulaşır. Ancak düşük nem seviyesi ve denizden esen sabit rüzgarlar sayesinde sıcaktan gelen rahatsızlık hiç hissedilmez. Gezi sırasında rehberimiz bundan söz edene kadar bu kadar yüksek bir sıcaklık fark etmedim bile.

Mısır hakkında ilginç gerçekler

...Fransa'daki Louvre'un girişindeki cam piramit, eski Mısırlılara ve onların harika dünyasına bir övgü niteliğindedir.......

.....Mısır'da, antik dünyanın yedi harikasından biri bulunur - Büyük Giza Piramidi (Keops Piramidi). Bu, bugüne kadar hayatta kalan yedi mucizeden sadece biridir.....

Kızıl Deniz,gördüğüm en güzel denizidir. Hiç bu kadar ilginç bir su altı dünyasıyla tanışmamıştım. Özellikle Mısır'ın  rengarenk  balıklar etkileyicidir. Mercan resiflerinin etrafında tam anlamıyla yarım metre derinlikte yüzüyorlar. Kızıldeniz, temiz ve berrak suyu ile ünlüdür. Alt kısım otuz metre derinlikte bile görülebilir. Örneğin, Kızıldeniz'de bir yat sürerken, altta bir müren balığı ve diğer küçük balıkların yüzdüğünü gördüm.

*

Plajlara gelince, Mısır'da kumludur. Sahil şeridi boyunca görülebilen tüm palmiye ağaçları otel sahipleri tarafından özel olarak dikilmiştir. Çok sayıda bar ve restoranın bulunduğu temiz ve bakımlı bir plajı olan bir otelde kalıyordum.

Mutfak

Lezzetli Mısır mutfağı özel ilgiyi hak ediyor. Diğer Arap ülkelerindeki kadar sofistike olmayabilir, ancak şüphesiz basit ve lezzetli olarak adlandırılabilir. Mısır yemeklerinin temeli kuzu eti, tavuk, çeşitli otlar, sebzeler ve meyvelerdir. Artı, porsiyonlar çok cömert. Burada her zevke uygun yemekler bulabilirsiniz.

Geleneksel Mısır yemeği hamam mahşi'yi (doldurulmuş güvercin) denediğinizden emin olun. Küçük güvercinler pilav veya yeşil buğday ile doldurulur ve ardından kızartılır. Çok sulu bir yemek olduğu ortaya çıktı. Güvercin etinin tavuğa göre daha zengin bir tada ve aromaya sahip olduğu unutulmamalıdır.

Orta Doğu'daki bir diğer çok popüler ve lezzetli yemek ise Davud Başa'dır (yemeğin adı Osmanlı İmparatorluğu'nun seçkin bir politikacısının adını almıştır). Hazırlanması için kıyma, maydanoz, soğan kullanılır, toplar halinde yuvarlanır ve ardından kalın bir domates sosunda kaynatılır. Pilav ve kavrulmuş çam fıstığı ile servis edilir.

Mısır, iki denizin yakınlığı nedeniyle bol miktarda deniz ürününe sahiptir. Mısır'da sıklıkla tüketilen, taze yakalanmış ve "bolti" denilen balığın tadına bakabilirsiniz. Karides veya gambari ve kalamar (kalamar) popülerdir. Mısır'da birçok balık lokantası ve kafe bulacaksınız.

Umm Ali
Susuzluğu mükemmel şekilde giderir ve vücudu kuru kırmızı ebegümeci çiçeklerinden yapılan C vitamini hibiscus çayı ile doyurur. Bu çay sıcak olarak da içilebilir. Ayrıca yerel dükkanlarda buz ve şurupla karıştırılmış çeşitli meyve suları da sunulacak.

Umm Ali, Doğu ülkelerinde çok sevilen lezzetli bir tatlıdır. Birkaç kat ekmek süte batırılır ve üzerine kuru üzüm ve fındık serpilir. Sonra kızarana kadar fırına koyun. Harika bir kremalı tatlı olduğu ortaya çıktı.

Deneyin, deneyin ve yerel mutfağın tadını çıkarın! Afiyet olsun!

Mısır gezileri

Burada da hem olumlu hem de olumsuz duygular yaşayabilirsiniz. Tatiliniz boyunca gezmek isteyeceğiniz yerlerin bir listesini önceden çıkarmaya çalışın.

Luksor'a yapılacak bir gezi, firavunların saltanatından bu yana hayatta ka

lan gerçekten güzel yerleri görmenizi sağlayacak ve sizi etkileyecek bir gezidir. Çok yoğun bir gezi, tavsiye ederim!

Sahra'da dört tekerlekli bisiklet, tüm turistleri memnun etmeyecek. Araba kullanırsanız, böyle bir tatilden etkilenme olasılığınız düşüktür. Ancak karar verirseniz, vücudunuzu mümkün olduğunca kum ve tozdan koruyacak şekilde giyin.

Bir yatta dinlenin ve cennet adasını ziyaret edin. İnanılmaz derecede parlak manzaralar, masmavi su ve en hassas kumları görmek istiyorsanız, bu gezi tam size göre. Tatiliniz boyunca Kızıldeniz'de yüzmeniz, ıssız bir adada yemek yemeniz ve güneşlenmeniz teklif edilecektir. Ancak Kızıldeniz'de dalmak beni etkilemedi. İlk olarak, bir eğitmen ile sadece elle dalabilirsiniz. İkinci olarak, dalış sırasında gördüğüm her şey normal bir sahil tatilinde görülebilir.

Hediyelik eşya / alışveriş

Mısır'da çeşitli hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz: gümüş, altın, yarı değerli metaller, nargile, satranç tahtaları, pamuk ve ipek eşyalar, parfümler, baharatlar, aromatik yağlar, kobradan yapılmış ürünler, timsah derileri ve çok daha fazlası. Unutmayın, Mısır'da, aslında Doğu'nun her yerinde olduğu gibi, pazarlık yapmayı seviyorlar. Bu nedenle, fiyatınızı teklif etmekten çekinmeyin ve bunu ne kadar ısrarla yaparsanız, satıcı o kadar çok saygı gösterecek ve kesinlikle fiyatta sonuç verecektir.

İzlenim

Mısır, bin yıllık kültürü ve eski gelenekleri sayesinde unutulmaz bir deneyim sunuyor.

Folklor ve halk oyunları Mısır kültürünün ayrılmaz bir parçasıdır. Nübye dansları, renkli kostümler giymiş Nubyalıların yerel şarkılara kışkırtıcı bir şekilde dans ettiği zaman özellikle ünlüdür. En çok Mısırlıların folklor ve halk oyunları beni etkiledi, hepsi o kadar renkli ve güzeldi ki Mısır gezim hakkında söyleyebileceğim bir şeydi. En eski piramitleri görmek, Kızıldeniz'de yüzmek, peygamberimizin en sevdiği tatlıyı tatmak, Sahra boyunca dörtlü bisiklet sürmek istıyorsanız o zaman kesinlikle Mısır'a gitmelisiniz.Hayal gücünüzün tüm ufkunu sizin için açacak.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kırgızistan(Bişkek)

Burana külesi

Nar-Azerbaycan'ın sembolü