Burana külesi

 Kırgızistan'a hiç gitmediyseniz, burada ne kadar ilginç şey olduğunu hayal edemezsiniz. Ünlü yerlere ve gizemli yerlere gitmenin en kolay yolunu öğrendim. Yapmanız gereken tek şey göçebe ekoturizme dalmak, fotoğraf ve videolarla doğa harikalarını yakalamak ve alınan izlenimlerle ilgili geri bildirim bırakmak.

Burana Külesi

Bişkek'e 80 kilometre uzaklıkta bulunan Burana Kulesi, Kırgızistan'ın en ünlü arkeolojik alanlarından biridir. Kırgızistan tarihini ve Büyük İpek Yolu üzerindeki rolünü anlatan önemli eserler içerir.

Burana Kulesi, 9. yüzyılda Karahanlı İmparatorluğunun başkenti olan Balasagun şehrinin kalıntılarıdır. Kulenin eteğinde tuğla temellerin inşa edildiğine dair kanıtlar bulundu; arkeologlar, antik kentin dükkanlar, çarşılar, hamamlar ve konutlar içeren kulenin çok ötesine uzandığına inanıyor.

v  Yüzyıllar önce, Büyük İpek Yolu'nun en parlak döneminde, kervan yollarından birinde, Karahanlı İmparatorluğu'nun başkenti olan büyük Balasagun şehri duruyordu

v  Çevresinde birçok ev, hamam ve pazar meydanının tuğla temelleri ayakta kalmış, bu da Balasagun'un çok büyük ve gelişmiş bir şehir olduğunu göstermektedir.

 

v  Zaman şehri kurtarmadı, binaların çoğunu harabeye çevirdi, ancak ana cazibesi hayatta kaldı - görkemli ve görkemli Burana Kulesi.

v  İçerisinden yabancı mallar taşıyan kervanların geçişi, çoğu zaman Avrupa menşeli olan her türlü sikke, mücevher, seramik ve diğer ürünlerin buluntularıyla teyit edilmektedir.

 

v  Birden fazla efsanenin kökeni ile ilgili ve arkeologlar hala bir minarenin parçası mı yoksa ayrı bir yapının parçası mı olduğundan emin değiller.

v  Burana kulesinde, birçok ilginç eseri görebileceğiniz ve antik kentin kökeni ve tarihi hakkında eğlenceli hikayeler dinleyebileceğiniz küçük ama oldukça atmosferik bir müze var.

Efsane

Kırgızistanlı arkadaşımın hikayelerine göre Burana Kulesi bir hüzün ve gizem havasıyla örtülmüştür. Efsanelerin en ünlüsü, tüm övgülere layık bir kızı olan bir handan anlatır. Güzelliği ve zekası insanların sevgisini kazandı ve görünüşe göre kız mutluluk ve huzurlu bir varoluş bekliyordu. Ancak falcı, korkunç ölümünü o sırada bu parçalarda bulunan siyah örümceğin ısırığından tahmin etti. Kızının hayatından korkan han, onu öngörülen tehlikeden kurtaracak bir kule inşa etmeye karar verdi.Han'ın güzelliği en tepede yaşıyordu ve her ziyaretçi dikkatle kontrol edildi. Ama kaderden kaçamazsınız diyorlar. Han, kızı 16 yaşındayken doğum gününde tesadüfen üzüm yaprağında siyah bir örümcek getirdi. Ve vaat edilen zehirli ısırık genç kızı öldürdü. Kederden rahatsız olan han, yumruğuyla kulenin duvarına vurdu ve anında birkaç tuğla sırasını devirdi. O zamandan beri yapı harap durumda kaldı.


Kule yapısı

Buranin minaresi yanmış tuğla ve ardıç kirişlerinden yapılmıştır. Temel 5,6 m girintilidir, dörtgen bir podyum şeklinde yerden yükselir.
Kulenin içinde gözlem güvertesine çıkan çok dar bir döner merdiven var. Dağların ve antik yerleşimin harika manzarasını sunar. Basamaklar yalnızca birkaç küçük pencereden giren yetersiz bir ışıkla aydınlatılır.

Müze

Arkeolojik kompleksin topraklarında bir köşk var. Bu yerin zengin tarihine tanıklık eden buluntular içerir. Buranino yerleşiminin binalarının yeniden inşası için bir model bile var.

Yerliler, düğün günlerinde sitenin etrafında dolaşmayı severler.

Ayrıca kulenin yakınında küçük bir taş idol koleksiyonu görebilirsiniz - balballar. Ölen kişinin anısını onurlandırmak için küçük taş figürler oluşturulmuş, bazen mezar alanına yerleştirilmiştir. Bu MS 6. yüzyıldan kalma taş ürün örnekleri. e. Burana kulesinde görülebilen, MÖ 2. yüzyıla ait petrogliflerle desteklenmiştir.

Kuledeki müze küçük olsa da eserleri ile oldukça ilgi çekicidir. Balasagyn'in İpek Yolu üzerindeki konumu, burayı kıtayı doğudan batıya geçen tüccarlar için bir merkez haline getirdi. Madeni paralar, çömlekler ve diğer eserler bölgenin çeşitliliğini ve efsanevi tarihini gösterir.

Geziler

Antik Burani yerleşimine yapılan ziyaret 65 somdur. Bu fiyata bölgenin incelenmesi, müze pavyonunun ziyareti ve Burana kulesine çıkış dahildir.

Yalnızca nakit ödeme yapabilirsiniz. Dükkandan eski bir yurt şeklinde bir hatıra satın alınabilir. Hatıra eşyalar dışında, yerleşim bölgesinde hiçbir şey satın alamayacağınızı düşünmeye değer, bu yüzden yanınıza su ve yiyecek götürmek daha iyidir. Kulenin yakınında seyir terasına çıktıktan sonra dinlenebileceğiniz banklar var. Kompleks 9:00 - 17:00 saatleri arasında açıktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kırgızistan(Bişkek)

Nar-Azerbaycan'ın sembolü