Nar-Azerbaycan'ın sembolü

   Azerbaycan'ı ziyaret ettikten sonra çok ilginç ve faydalı şeyler gördüm.Ali Şamasi'nin Bakü'deki atölyesinde dolaşırken gözüme ilk çarpan nar fotoğraflar oldu.

 Nar, dünyadaki en besleyici meyvelerden biridir. Diğer meyvelerle karşılaşmayan çok çeşitli besinler içerir. Birçok çalışma, vücut için inanılmaz faydaları olduğunu ve her türlü hastalık riskini azaltabileceğini göstermiştir. Bu harika meyve Azerbaycan'da da yetişiyor.

 Azerbaycan'ın eşsiz iklimi nedeniyle, hemen hemen tüm nar çeşitleri burada yetiştirilmektedir.Ülkenin bahçelerinde her yıl yaklaşık 40 bin ton tatlı meyve toplanıyor.

Biliyor musun ! "Nar" kelimesi Rusçaya Latince'den geldi. Bu, "tohum" olarak çevrilen "granatus" kelimesinden alınmış bir aydınger kağıdı. Pek çok Avrupa dilinde, meyveye "nar elması" denir. Azerice'de nar - nar (nar).

 Nar ağacının doğum yerinin İran olduğu sanılmaktadır. Moors, İspanya'ya MÖ 800 civarında narları tanıttı.

Nar, insanoğlunun bildiği en eski meyvelerden biridir. Britanya'da nar, Kral VIII.Henry sayesinde ortaya çıktı.

Nar, yeni bir kıtanın gelişimi sırasında fatihlerin gemileriyle Amerika kıyılarına ulaştı.

Nar hakkında gerçekler👆
  1. Müslümanların kutsal kitabı olan Kuran, Cennet Bahçesi'nde nar ağaçlarının yetişmesini şart koşar. Ve Cennet hakkındaki İncil efsanesine göre, Cennet'in aynı bahçesinde bir elma ile değil, yılan ilk kadını - Havva'yı baştan çıkardı ve gerçek "göksel elma" nar idi. Nar, İsrail'in bereketini simgeleyen yedi bitki türü arasında anılıyor.
  2. Azerbaycan'ın bazı bölgelerinde farklı bir gelenek vardır: Düğün alayı sırasında damat gelinle yeni evinin eşiğinde buluşmalı ve ona nar veya elma atmalıdır. Gelin yakalarsa evi yönetecek, aksi halde kocasına itaat etmek zorunda kalacak.
  3. Kozmetolojide, kolajen üretimini ve cilt yenilenmesini teşvik etmek için benzersiz nar yağı kullanılır. Ek olarak, yağ egzama ve sedef hastalığını tedavi etmek için kullanılabilir. Sadece 1 litre nar yağı elde etmek için 500 kg meyveye ihtiyacınız var.
  4. Doğuda antik çağlardan beri nar, sepals bir tür "taç" oluşturduğundan tüm meyvelerin "kralı" olarak kabul edilirdi. Kralların başlığının - taç - şeklini belirleyen nar olduğuna dair bir görüş var.
Nar, 2015 yılında ilk Avrupa Oyunlarının sembolü oldu. Azerbaycan doğasının ve kültürel mirasının sembolleri olarak Jeyran (ceylan) ve Nar (nar) resimleri Bakü'de düzenlenen 2015 Avrupa Oyunlarının resmi maskotları olarak sunuldu.

Nar cenneti-Göyçay.

Azerbaycan'da nar hakkında şiirler yazılır, şarkılar söylenir, sembolün onurlandırıldığı bayramlar yapılır ve hatta anıtlar dikilir.

Azerbaycan'ın Göyçay kentinde kış arifesinde, uzun yıllardır nar tatili için bir araya gelme geleneği var - Nar bayram. Azerbaycan dilinden çevrilen "nar" kelimesi "nar" anlamına gelmektedir.

Şaşırtıcı bir şekilde, kasabada bu günlerde sadece cumhuriyetin farklı bölgelerinden değil, aynı zamanda dünyanın farklı ülkelerinden gelen sakinlerle tanışacaksınız.

Bu arada, goychay narının tadı eşit olmadığı genel olarak kabul edilmektedir. Bygyr (Bığır) köyü tam da bu çalılık nedeniyle Göyçay dışında da biliniyor.

Azerbaycan narı dünya çapında en iyi narlardan biri olarak kabul görmüştür. Göyçay narının harika lezzetinin sırrı, eşsiz mikroklima ve verimli topraktır. Nar% 8 ile% 19 arasında glikoz ve fruktoz,% 3 ile% 7 arasında sitrik asit, çok miktarda mineral, vitamin, lif ve pektin içerir. Bu meyve antioksidanlar açısından oldukça zengindir. Nar suyu iştahı artırır, kansızlığı ve diğer hastalıkları tedavi eder. Azerbaycan'da ona meyvelerin kralı denmesi ve "tacı" asil kökenini ima ediyormuş gibi başının üstünde bir taç olması boşuna değil 🙂

                                  Nar Festivali - bereket festivalidir.

Nar, Azerbaycan'ın bir simgesidir, bu nedenle burada her sonbaharda ve özellikle Göyçay bölgesinde meyvelerin kralına adanmış bir festival-Nar bayramı (Nar bayramı) düzenlenir. Tatil oldukça genç, ilk kez yaklaşık 14 yıl önce - 3 Kasım 2006'da gerçekleşti. Katılımcılar, Göyçay (Azerb. Göyçay) kentinin merkez meydanında meyve suyunu tattılar. Ve şimdi giderek daha fazla popülerlik kazanıyor.

Festivali gezdikten sonra kendinizi nar bolluğu atmosferinde bulacaksınız. Burada sadece taze narları göremezsiniz. Burada meyve suları, nektarlar, kompostolar, şuruplar, reçeller şeklinde sergileniyor, pişmiş nar dilimlerini tadabilir veya nar tohumlarını gerçek bir sanat eserine dönüştürebilen ustaların hünerlerini görebilirsiniz. Ayrıca nar yağını da görebilirsiniz.

Azerbaycan'ın en popüler nar çeşitleri; Guleisha, Kirmyzy-kabukh (Qırmızı qabıq - kırmızı kabuk), Nazik-kabukh (Nazik qabıq - ince kabuk), Veles, Shirin (Şirin - tatlı anlamına gelir), Shikhbaba ve diğerleri. Hem yabancılar hem de yerli turistler nar yemeye ve suyu tatmaya gelmeyi çok seviyor. Festival süresince tadımın yanı sıra genç sporcular performans sergiliyor, konserler, oyunlar ve quizler yapılıyor. En ilginç oyunlardan biri de bir süre elle nar suyunu çıkarmaktır. Bu tatil, soğuk kıştan önce vücudunuzu vitaminlerle beslemek için harika bir fırsat, bu yüzden Goychay'deki en büyük narları görme şansını kaçırmayın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kırgızistan(Bişkek)

Burana külesi