Kırgızistan(Bişkek)

                                            Giriş

   Muhtemelen okuyucum bu ülkeyi sık sık ziyaret ettiğimi ve onu iyi tanıdığımı zaten anlıyor. Bu gerçekten öyle, çünkü ben Kazakistan'da yaşıyorum. Bildiğimiz gibi de, Kazakistan'a en yakın komşu ülke Kırgızistan'dır.O yüzden her zaman Kırgızistan'a gidebilirdim.Kırgızistan'ı çok seviyorum ve orada okurken oraya oldukça sık sık gidiyorum. Boş zamanlarımda arkadaşlarım ve ben sürekli olarak gerçekten ziyaret etmek istediğimiz yeni yerleri keşfetmeye çalışıyoruz.

Kırgızistan (Rus. Kırgızistan) küçük, farklı ve şaşırtıcı bir dağlık ülkedir. Güçlü Tien Shan ve Pamir-Alai sıradağları ile çevrilidir. Tien Shan kuzeydoğu kesiminde ve Pamir-Alai güneybatı kesiminde yer almaktadır. Kırgızistan'ın en yüksek noktası anıtsal ve sert Pobeda Zirvesi - 7 439 m. Ülkede, dünyanın her yerinden dağcıları cezbeden birçok önemli yüksek zirve var.

                        Kırgızistan'ın başkenti

Bişkek, yüksek dağlarda inanılmaz gizemli bir ülkenin gerçek incisi olan nispeten genç bir Asya şehridir.Şehir sadece 1825'te ortaya çıktı, bu da herhangi bir antik manzara ve tarihi anıt olamayacağı anlamına geliyor. Ancak yine de Bişkek'i ziyaret etmeye değer çünkü sadece güzel değil, aynı zamanda çok ilginçtir. İnanılmaz derecede güzel pitoresk doğa ile çevrilidir - tek başına Altau sırtı buraya gelmeye ve çekici manzaralarının tadını çıkarmaya değer. Bişkek'e gelen birçok turist, yörenin muhteşem güzelliğini daha yakından görmek için dağlara gider.


Şehrin bir özelliği caddelerin yerleşimidir - hepsi birbirine tamamen paralel veya dik olarak yerleştirilmiştir. Bişkek halkı, sokakları sadece ağaçlara, çalılara ve çiçek tarhlarına gömülmüş, sıcak günlerde tazelik ve serinlik veren yeşil kentiyle gurur duyuyor. Bu nedenle Cumhuriyet'in başkenti dünyanın en yeşil şehirleri listesine dahil edilmiştir.

                                Şehirler ve bölgeler

  • Kırgız Cumhuriyeti'nin başkenti Bişkek, pitoresk Chui vadisinde Tien Shan ve Ala-Too sıradağlarının tam eteklerinde yer almaktadır. Bişkek haklı olarak sadece bir idari ve ticari merkez değil, aynı zamanda ana ulaşım noktası ve aynı zamanda kültürel başkent ve cumhuriyetin gerçek ruhudur.
  • Oş, Fergana Depresyonunun güneydoğusunda yer almaktadır ve resmi olarak "Güney Başkenti" olarak da anılan   Kırgızistan'ın en büyük ve en yoğun nüfuslu şehirlerinden biridir. Deniz seviyesinden yaklaşık 1 km yükseklikte bulunur ve Kichialai sırtının mahmuzları ile çevrilidir.
  • Cholpon-Ata, Issyk-Kul Gölü'nün kuzey kıyısında küçük bir tatil beldesidir. Göl üzerindeki başlıca turizm merkezidir. Kasabanın altyapısı iyi gelişmiştir, her türlü konut ve sanatoryum dışında, gerekli tüm dükkanlar, kafeler, eczaneler ve gece kulüpleri bulunmaktadır.
  • Karakol, İssyk-Kul bölgesinin idari merkezi olarak kabul edilir. 80 bin kişilik oldukça büyük bir nüfusa sahip şehir, sadece eski Sovyetler Birliği ülkelerinde değil, komşu ülkelerde de ün ve popülerlik kazanmıştır. Hepsi ünlü Issyk-Kul gölü, yakınlarda bulunan şifalı kaplıcalar ve kayak, yamaç paraşütü, dağcılık için uygun bir ortam sayesinde.
  • Naryn, Kırgızistan'da 30 binin biraz üzerinde bir nüfusa sahip orta büyüklükte bir şehirdir. Naryn ve bölgesi, turistlere sadece aktif rekreasyonu değil, aynı zamanda ulusal gelenekleri ve özellikleri tanımanın yanı sıra dağ kaynaklarına seyahat vb.İçeren çeşitli turlar sunabilir. Çoğu zaman insanlar Tien Shan dağlarına bir gezi başlatmak için Naryn'e gelir.
  • Uzgen. Bu şehrin mimarisi iyi durumda kalmıştır; eşsiz mimari anıtlar günümüze kadar gelmiştir. Çeşitli dini yapılar ve kale kalıntıları sadece şehrin değil, tüm ülkenin gurur kaynağıdır.


                                        Kültür

Kırgızistan kültürü göçebeler için gelenekseldir. İslam'ın üzerinde önemli bir etkisi vardı, çünkü Kırgızlar Müslümandır. 
Kırgızlar bu güne kadar, özellikle kırsal kesimde eski geleneklerini korudular.Kırgız kültürünü gerçekten tanımak için turistlere yazın jailoo'yu ziyaret etmelerini tavsiye ediyoruz (Kırgızistan'da bu şekilde yüksek dağ mera derler, deniz seviyesinden 2500-3000 metre yükseklikte bulunur) .
Kırgızlar Müslüman bayramlarını kutlar - Navrus, Eid Al-Fitr, Eid al-Adha. Bütün bunlara ve diğer bayramlara geleneksel Kırgız oyunları, müzikal, dans ve tiyatro gösterileri eşlik ediyor.
Destansı "Manas", Kırgızistan kültürünün en ünlü örneğidir ve (muhtemelen) dünyadaki en uzun epik şiirdir. Odyssey'den yirmi kat daha uzun olan bu destan, savaşçı Manas'ın hayatının yanı sıra oğlu ve torununun maceralarını anlatıyor. Nesilden nesile bu hikaye, epik - manaschi'nin (manaschi) hikaye anlatıcıları olan özel insanlar tarafından tutuldu ve yeniden anlatıldı. Epik, 1920'lerde yayınlanan ilk tam sürümle 1800'lerde kaydedildi. Manas birçok dile çevrildi ve Sovyetler Birliği'nde ve yurtdışında yayınlandı.

                                       Kırgız mutfağı


Kırgızistan mutfağı Özbek, Rus, Çin mutfak geleneklerinin etkisi altında oluşmuştur. Başlıca gıda ürünleri et, pirinç, erişte, süt ürünleri, sebzelerdir. Kırgız mutfağının merkezindeki yer ettir. Gerçek şu ki, Kırgız göçebelerdi ve bu nedenle sebze ve meyve yetiştirmediler (şimdi durum elbette değişti).Kırgızistan'da turistlere pilav, şorpa çorbası, beshbarmak (erişte ile kuzu eti), Kuiruk-boor (haşlanmış kuzu eti), Kuurdak (küçük parçalar halinde kızarmış kuzu veya dana eti), Lagman (sebzeli baharatlı güveç) denemelerini öneririz. ), Manty (buharda pişirilmiş kuzu mantısı), Oromo (etli veya sebzeli rulo).
Geleneksel alkolsüz içecekler - çay, kahve, kısrak sütü kumisi. Yolcular mayıstan ağustos ayına kadar yol kenarında kolayca kum satın alabilirler.

          Hediyelik eşya / alışveriş

Kırgızistan'da uzun süre güneşli toprakların anılarıyla göze hitap edecek birçok geleneksel hediyelik eşya ve ev eşyası satın alabilirsiniz. Ulusal elbiseye dahil olan giyim eşyaları çok popüler: kapitone bir bornoz, deri ayakkabılar ve pantolonlu bir etek. Ulusal içeceği saklamak ve servis etmek için özel deri kaplardan birçok satın alma geliyor - kumis. Kırgızistan'daki esnaf eserlerinin en parlak incisi Shyrdak halısıdır. Koyun yününden yapılmış ve ulusal tarzda parlak desenlerle dekore edilmiştir.

Böyle bir ürünün fiyatı yüksektir, ancak halı buna değer - mükemmel kalitesi nedeniyle neredeyse sonsuza kadar size hizmet edecek. Küçük kutular ve satranç parçalarından büyük mobilya ve sandıklara kadar ilginç bir ahşap ürün yelpazesi. Kadınlar için takı her zaman yeri doldurulamayacak. Yüzük veya bilezik gibi standart eşyalar satın alabilir ya da kıtanın Avrupa yakasında yaşayanlar için egzotik olan alın ve tapınaklar için hatıra olarak pandantifler satın alabilirsiniz.
Ulusal bir mesken olarak yurt, hediyelik eşya şeklinde geniş çapta temsil edilmektedir. Pek çok kişi çaydanlıklar için yurt şeklinde dikilmiş, çayın sıcaklığını iyi koruyan ve sıra dışı görünümüyle sofrada öne çıkacak özel ısıtıcı pedleri tercih ediyor. Tam teşekküllü bir Kırgız çay partisi için ulusal süslemeli kaseler almaya değer.

                               Kırgızistan manzaraları

      Kırgızistan'da turistler için gerçekten ilginç olan birçok cazibe merkezi var. Ünlü İpek Yolu'nun içinden geçtiği eşsiz doğa harikaları ve antik kentler, ülkenin kültürel zenginliğinin temelini oluşturur. Gezegendeki en derin göllerden sadece biri - Issyk-Kul. Pek çok efsane onunla ilişkilendirilir ve oryantal şairler tarafından söylenir ve güzelliği gerçekten büyüleyicidir. Göllerden Son-Kul ve Sary-Chelek de ayırt edilebilir. Kırgızistan bir doğa harikası ülkesidir, burada sıcak kaplıcalar büyük bir buzulla, antik ceviz ormanlarıyla, Tien Shan ve Pamirs'in "cennet dağlarının" zirveleri ve diğer birçok eşsiz doğal yaratımla bir arada bulunur.

Ülkenin ana kozlarından biri dağlar. Turistler sık ​​sık buraya Pobeda veya Lenin'in görkemli zirvesini fethetmek için gelirler ve kayakçılar için cennet, zirvelerin yamaçlarındaki el değmemiş kar üzerinde ilk kez binmek için bir fırsat olduğunda sezonun açılmasıyla başlar. Kırgızistan'ın dağlık bölgeleri, yamaç paraşütü gibi diğer ekstrem sporlar için de fırsatlar sunmaktadır.
Cumhuriyetin başkentinde, ülkenin tüm lezzetlerini taşıyan yerel doğu pazarlarını ziyaret etmeye değer. Erkindik galerisi olan Bişkek'te birkaç ilginç müze var. Şehir sınırlarının dışında, Baytyk Vadisi parkında, Boz-Peldek'in tepesine çıkın ve antik başkentin açılan manzarasını takdir edin. Yerel botanik bahçesinde nadir ve ilginç bitkiler dikkatinizi çekecek.
Oş'u ziyaret ettikten sonra, korunmuş mimari anıtları, camileri ve medreseleri görün. Kentte Orta Çağ'dan beri bir hamam kompleksi korunmuştur. Mimari bolluğunun yanı sıra ülkenin ana dağ kapısı sayılan Oş'tur. Bu yerden insanlar Pamirlere ve Tien Shan'a yükselmeye başlar. Dağlarda seyahat ederken, kendi gözlerinizle mağaraları ve eşsiz bir doğa kaynağı olan Abshir-sai şelalesini görebilirsiniz.
Yüksek dağ otlaklarına deneysel ziyaretler popüler bir turizm yönü olmaya devam ediyor. Kırgız halkının atmosferine ve yaşamına tam anlamıyla dalmak, sadece ufkunuzu zenginleştirmekle kalmayacak, aynı zamanda sağlığınız üzerinde de olumlu bir etkiye sahip olacaktır. Tüm gün temiz havada ve temiz kumlarda, koşuşturmadan yorulan turistler üzerinde en iyi etkiye sahip olup, yurtta geceleri tamamen rahatlayıp sağlıklı ve sağlıklı bir uyku ile uykuya dalmalarını sağlar.
Bana göre en iyi 10 Kırgız cazibe merkezi aşağıdakileri içerebilir:
  1. Kumbez-Manas Mozolesi
  2. Mezar alanı Ken-Kol
  3. Issyk-Kul yakınlarındaki Ermeni manastırı
  4. Issykul bölgesinde "Tsarsky Kurgan"
  5. Tyag-Shan ciğerlerindeki Kervansaray Tash-Rabat
  6. Oş yakınlarındaki Şah-Fazıl türbesi
  7. Saimaluu-Tash geçidindeki Petroglifler
  8. Song-Kol Gölü yakınındaki Kyr-Jol'un Türk heykelleri
  9. Süleyman Dağı'nın Petroglifleri
  10. Oş medresesi

                         İklim ve hava durumu

                    Kırgızistan'ın iklimi, dağların varlığından dolayı, keskin karadan denizciliğe kadar çok çeşitlidir. Issyk-Kul Gölü'nün bulunduğu ülkenin kuzeydoğusunda deniz iklimi tipiktir. Eteklerinde yaz aylarında ortalama hava sıcaklığı + 30-35C'dir.
                    Kırgızistan'ın kuzeyinde haziran-eylül ayları arasında ve güneyde mart-ekim ayları arasında seyahat etmek en iyisidir. Küçük dağlarda seyahat etmek için en iyi zaman, orada çok sayıda çiçeğin açtığı Nisan'dan Haziran'a kadardır.


                    Yorumlar

                    Bu blogdaki popüler yayınlar

                    Burana külesi

                    Nar-Azerbaycan'ın sembolü