Türkistan - Türk dünyasının incisi

       

         Ülkemizin her bölgesi kutsal mekânlar bakımından zengindir. Bu yerlerden biri Türkistan

Büyük şair Magzhan Zhumabaev'in söylediği gibi, "Tamasha Turkistandai zherde tugan, Turiktin Tuiri bergen nesibi koy ..." Bu dünyada doğan her Kazak ruhani açıdan zengin olmalıdır. İkinci Mekke lakaplı bu bölge her yıl diğer ülkelerden gelen turist kalabalığını kendine çekiyor.




Türkistan'a ilk ziyaretim 2014'teydi. Türkistan'a tarih öğretmenim ve okul arkadaşlarımla gittim.Şimdi ben Türkistan'la ilgili gördüklerimi ve duyduklarımı sizinle paylaşmak istiyorum.
                                                  ***********

Kazakistan'ın aşırı güneyindeki kurak bozkırların ortasında yer alan Türkistan şehri, turizm endüstrisinin tarihinin gerçek bir armağanıdır. Komşu Özbekistan'ın Büyük İpek Yolu üzerinde uygun ölçekte ve ihtişamlı manzaralara sahip bir sürü şehri varken, Kazakistan ticaret yollarının kenarında kalmış ve özellikle uzun bir geçmişi olan yerleşim yerleriyle övünmüyor. Türkistan mutlu bir istisnadır. Bugün 1500 yıllık tarihe sahip olan bu şehir, Orta Asya'daki en önemli Müslüman hac merkezlerinden biridir ve Tamerlane tarafından yaptırılan Sufi şair Hoca Ahmed Yasawi'nin türbesi de önemli bir turistik cazibe merkezidir.

Türkistan'a Nasıl Gidilir

Türkistan'a en yakın ana ulaşım merkezi - Çimkent - 180 km uzaklıktadır. Almatı veya Astana'dan uçakla Çimkent'e gidebilir, daha sonra yaklaşık üç saat boyunca Türkistan'a gitmeniz gereken bir otobüs veya taksiye geçebilirsiniz. Ayrıca, Kazakistan ve Türkistan'ın büyük şehirleri, doğrudan Astana ile demiryolu iletişimi ile bağlantılıdır ve Alma-Ata'dan ayrılırken, Çimkent'te bir transfer gerekecektir.

Ve şehrin kendisinde, Türkistan sokaklarında hızla koşan ve bir el sallamayla duran belediye otobüsleri ve minibüslerle dolaşabilirsiniz. İnmek için sürücüyü durma konusunda önceden uyarmalısınız - her şey Rusya'daki gibi. Aradığınız yerin tam adresini bilmiyorsanız, en yakın ilgi noktasını belirtin.

 Tarih

Yassı şehri (bu Türkistan'ın eski adıdır), Buhara, Semerkant ve Hiva'dan kuzeye giden kervan yollarının kesiştiği noktada 500 civarında kurulmuştur. Orta Çağ'da, Orta Asya'nın en iyi güçlendirilmiş müstahkem şehirlerinden biri haline geldi. Ancak 12. yüzyılda, Sufi şair ve filozof Hoca Ahmed Yasawi'nin buraya yerleşmesiyle Türkistan'a gerçek şöhret geldi. Özel bir İslam felsefesini vaaz etti.Yasavi'nin anısı büyük Tamerlane tarafından ölümsüzleştirildi - 14. yüzyılın sonunda, kararnamesiyle burada muhteşem bir türbe ve yanında bir cami inşa edildi. Şehrin daha ileri konumu sadece güçlendi - 16-18 yüzyıllarda güçlü Khazan Hanlığı'nın başkenti olduğu ve bu da şehri Kazak hanlarının saygın mezarlarıyla zenginleştirdi.

Günümüzde Türkistan'a üç defa yapılan hac, Orta Asya Müslümanları arasında Mekke'ye yapılan Hac ile eşit olarak kabul edilmektedir.


Yasavi türbesinde, 18 metre çapında, Orta Asya'nın en büyük tuğla kubbesi ile örtülü merkez salon dahil toplam 36 oda bulunmaktadır.

Türkistan hava durumu

Türkistan'da (ve genel olarak Güney Kazakistan bölgesinde) yıl boyunca güçlü sıcaklık dalgalanmalarıyla ılıman bir çöl iklimi hüküm sürmektedir. Kışın çoğunlukla -5 .. -7 ° C'dir, ancak bazen sıcaklık -15 ° C'ye düşer. Yazın, termometre +30 ° C'de güvenle saklanır ve genellikle +40 ° C'ye kadar sürünür. Türkistan'ı ziyaret etmek için en uygun zaman Mart - Haziran ve Eylül - Kasım arasıdır.

Türkistan Otelleri

İnsanlar genellikle bir günlük bir geziyle Türkistan'a gelirler ve hatta birkaç günlük bir tur kapsamında şehri ziyaret edenler bile geceyi kural olarak başka şehirlerde geçirirler. Yine de gelecek vadeden "Eden" adı altında oldukça güzel bir otel var. Konaklama gecelik 50-70 Euro'ya mal olacak.

Türkistan'ın eğlence ve manzaraları

Hoca Türbesi Ahmed Yasawi

Hoca türbesinin muhteşem kompleksi Ahmed Yasavi, Türkistan'ın ana cazibe merkezidir. Timur tarafından bu ortaçağ Sufi şairinin ihtişamına göre inşa edilmiş, planda 46 x 65 metre ölçülerinde devasa bir dikdörtgen kaplıyor. Burada, 18 metre çapında, Orta Asya'nın en büyük tuğla kubbesiyle örtülü merkez salon dahil 36 oda ve orta kısımdaki türbenin yüksekliği 44 metredir.İçeride, yedi metal alaşımından yapılmış, yaklaşık 3 metre çapında ve iki ton ağırlığında büyük bir ritüel su kabı mutlaka görmelisiniz.

Arystan-baba türbesi

Türkistan'daki bir diğer önemli İslami türbe, bir şekilde Yasavi'nin “selefi” olan Aziz Arystan Baba'nın dinlenme yeridir. Efsaneye göre, Hz.Muhammed tespihini Arystan Baba'ya vermiş ve o da onları genç Yasavi'ye sunmuştur. Bu azizin mezarına ek olarak, burada Kuran'ın şaşırtıcı bir örneğini görebilirsiniz - camın altında sergileniyor.

Efsaneye göre, Tamerlane, Hoca'nın türbesini inşa etmeye başladığında Ahmed Yasawi, yapı gizemli bir şekilde birkaç kez yıkıldı. Bundan sonra, Tamerlane, önce Arystan Baba için bir türbe inşa etmesini ve ancak o zaman Yasavi'nin anısına bakmasını emrettiği bir rüya gördü. O da öyle yaptı - ve aynı nedenle, hacılar türbeleri bu sırayla ziyaret ettiler.

Türkistan'ın tarihi merkezi aynı zamanda diğer birçok İslami esere de ev sahipliği yapmaktadır. Yer altı camisi Khilvet (12. yüzyıl), 18. yüzyıla ait "Zhuma Camii" Müzesi, Doğu Hamamı Müzesi , Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Rabia Sultan Begim Müze-türbesi (15 c) ve "Türkistan Caddesi" Müzesidir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kırgızistan(Bişkek)

Burana külesi

Nar-Azerbaycan'ın sembolü